Passiv eller aktiv – hvilken type investering er bedst?


Invester i aktier og obligationer – og hold øje med tårnhøje omkostninger.
De passive fonde – eller indeksfonde – vinder frem i nogle udenlandske markeder. Især i USA vinder den type af produkter frem. Sådan forholder det sig imidlertid ikke i Danmark – her er det stik modsat – indeksfonde taber andele i forhold til det aktivt forvaltede alternativ. Investorer indenfor Danmark har tilsyneladende ikke interessen for de passive fonde. Og selvom der ikke er interesse, så dukker der stadig flere af de passive fonde op.

Aldrig fuldt replikeret

Et par af de nyeste fonde følger blot det danske aktiemarked – det vil sige at de er indekserede, så de følger afkast for danske aktier tættest muligt. Her oplyser den enkelte fond så hvor stor / lille tracking error er – eksempelvis med en margin på 1 procent. En fond kan aldrig efterfølge et indeks på 100 procent – til det er der alt for mange elementer, der spiller ind: Replikationseffekten er for eksempel svær; der indgår ikke det samme antal aktier i en given fond, som der gør i hele C20-indekset – derfor kan scenariet ikke replikeres. Hertil kommer omkostninger – de er at regne som et fradrag fra det samlede afkast og samme omkostninger vil ikke være at finde, hvis man blot er investeret i C20. Sidst så kan den kapitalforvalter, der sidder med den passive fond ikke agere lige så hurtigt, som aktieindekset C20 selv gør, der vil altid være et time-ellaps og altså et slip eller en forskel i de handlede priser – OG det gør denne type fonde meget lidt fleksible.

Alternativet er gennemsigtighed

I stedet skal du tage og vælge en gennemskuelig blanding af aktier og obligationer – du kan sætte paletten sammen selv, eller du kan gå til en garvet kapitalforvalter eller økonomisk rådgiver for at få investeret på den allerbedste måde.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Vælg den rigtige ejendomsmægler første gang!

Hold styr på regnskabet med den rigtige kasseoptælling

Aktier: Investeringer i amerikanske aktier har gode og dårlige år