Find den A-kasse der er rigtig for dig!

Dit økonomiske sikkerhedsnet ved arbejdsløshed!

Vi lever i dag i et Danmark med:
  • Stigende ledighed
  • Daglige konkurser/lukninger af virksomheder
  • Virksomhederne har stor fokus på konkurrenceevne, effektivisering/Leanprojekter samt flytning af arbejdskraft til udlandet.
Listen er desværre meget længere og der er ikke noget der tyder på at det ændre sig i den nærmeste fremtid.
Kort sagt betydet det at efterspørgslen efter arbejdspladser overstiger udbuddet af arbejdspladser og det er derfor vi oplever en stigende ledighed i Danmark.
Som lønmodtager i en periode med økonomisk usikkerhed og stigende ledighed bliver man simpelthen nødt til at tage ansvar for sin egen økonomi og tage de sikkerhedsforanstaltninger man kan.
På den måde kan du begrænse niveauet af de personlige økonomiske udfordringer der måtte opstå ved afskedigelse og lignende.
Hvordan kan du sikre dig selv økonomisk?
Som arbejdstager har du mulighed for at melde dig ind i en A-kasse.
En A-kasse er:
“En arbejdsløshedskasse er en sammenslutning af private grupper af lønmodtagere eller selvstændige, som har sammensluttet sig for at sikre sig økonomisk bistand i tilfælde af arbejdsløshed”
Med andre ord er  A-kassen`s primære formål er at sikre at du har en indtægt, i form af dagpenge, ved arbejdsløshed. Hvis du ikke er medlem af en A-kasse er alternativet kontanthjælp og det er, for mange, et væsentlig nedgang i ens indtægt hver måned ind til man er i job igen.

For dig der er arbejdstager:

Hvis du skulle være så uheldig at blive fyret fra dit job, uanset årsag, og du ikke er medlem af en A-kasse kan det få katastrofale konsekvenser for din daglige økonomi. Vi vil i nedenstående eksempel vise hvordan det rent økonomisk vil påvirke mange i sådan en situation:
Eksempel:
Hr. Petersen er 55 år og arbejder som arkitekt. Han har en månedlig bruttoløn på 45.000 kr. Der har gennem mange år været stor efterspørgsel efter hans arbejdskraft for han arbejder med konstruktion af bygninger og huse. Det har betydet for Hr. Petersen at der har været masser af arbejde hvorfor han har ment at en A-kasse var spild af penge.
Så kommer krisen og der bliver total stilstand på opførsel af boliger hvorfor Hr. Petersen bliver afskediget.
Hr. Petersen har nu følgende problemer:
  • Hans månedlige indkomst falder fra 45.000 kr. ned til kontanthjælp 10.500 kr. (2013).
  • Hans alder gør at det bliver svært for ham at finde arbejde i et marked med høj arbejdsløshed.
Og som det er med huse, kan man ikke tegne en brandforsikring efter huset er brændt ned, og det samme gælder med A-kasser som man ikke kan melde sig ind i og få dagpenge når man er afskediget…….
I denne situation ser det ikke godt ud for Hr. Petersen for hans udsigter til et job kan, grundet hans alder, være dårlige og det er de færreste det kan klare sådan en nedgang i indkomsten.
Hvis Hr. Petersen i ovenstående eksempel havde været medlem af en A-kasse havde han i stedet modtaget dagpenge og det ville betyde at han havde en månedlig indkomst på mere end det dobbelte af kontanthjælpen – se satserne her.
Nogle vil nok påstå at man bare kan løse problemet med en lønforsikring, men her skal man være opmærksom på at der er en begrænset dækningsperiode på i gennemsnit omkring 6 mdr. Herefter er du igen overladt til dig selv.
Så det bedste man som arbejdstager kan gøre er at melde sig ind i en A-kasse og hvis man ikke kan leve for dagpengene alene så kan man også tilvælge en lønforsikring.

For dig der er arbejdsgiver:

Som selvstændig har du også mulighed for at melde dig ind i en A-kasse. Som selvstændig kan den sikre dig hvis du, uanset årsag, bliver nødt til at lukke din virksomhed. Det kan være at du er gået konkurs eller at du bare ikke ønsker at være selvstændig mere og nu leder efter et job som arbejdstager.
Ud over det økonomiske udbytte ved en A-kasse kan du bl.a. også bruge den til:
  • Dagpenge – så du har en indkomst hvis du stopper som selvstændig og skal finde et job.
  • Professionelt netværk med ligesindede.
  • Hjælp til at finde ud af hvilke karrieremuligheder man har som arbejdstager.
  • Rådgivning i selve forløbet fra selvstændig til lønmodtager.
Så overvej om en A-kasse ikke er noget for dig.

For dig der er under uddannelse!

Som studerende bør du sætte dig godt ind i reglerne omkring A-kasse samt dagpenge.
Grundet den generelt høje ledighed vi i øjeblikket oplever i Danmark betyder det også en høj ungdomsarbejdsløshed. Det medfører at mange nyuddannede kan have svært ved at finde arbejde med det samme efter endt uddannelse.
Normalt er der en karensperiode på 1 år. når du melder dig ind i en A-kasse, det betyder at du skal have været medlem i 1 år. samt have arbejdet 1924 timers ustøttet arbejde før end du kan få dagpenge. Men som studerende er det umuligt at opfylde disse regler hvorfor der her gælder særregler. Det eneste, man som studerende, skal være opmærksom på er at man skal tilmelde sig en A-kasse senest 14 dage efter sidste eksamen.
Rent praktisk betyder det at du 1. måned efter endt uddannelse er berettiget til dagpenge hvis det ikke lykkedes dig at finde et job. Alternativet er kontanthjælp!
Sørg derfor at få meldt dig ind i en A-kasse så du, men økonomisk ro, kan lede efter et job.

Find den rigtige A-kasse – til den rigtige pris

Når du skal ud og finde den rigtige A-kasse er det en god ide at bruge lidt tid på det.
Du skal jo finde en A-kasse/fagforening du har tillid til kan bistå dig hvis du fx bliver fyret og lignende.
Det første du skal gøre er at vurdere hvad du lægger vægt på ved din A-kasse:
* Er det prisen?
* Skal der kobles en lønforsikring på – og hvad koster den?
* Er det deres resultater
* Er det andre medlemmers udtalelser
og så vidre….
Når du har skrevet dine behov ned kan du begynde at sammenligne priser og ydelser fra de enkelte A-kasser. Og som der er på andre områder gælder reglen omkring udbud og efterspørgsel også her hvorfor der er mange udbydere på markedet.
Det betyder for dig, som potentielt medlem, at du har mulighed for at vælge og vrage mellem de A-kasser der er på markedet.
Der findes både A-kasser for specielle faggrupper, A-kasser for alle og A-kasser for kun private/ – eller selvstændige.
Når du skal vælge A-kasse skal du være opmærksom på at alle A-kasser har ens dagpengesatser, så hvis det kun er den dækning du interessere dig for kan du i princippet vælge den billigste A-kasse.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Vælg den rigtige ejendomsmægler første gang!

Nyt 30-årigt 3% Obligationslån er åbnet – kan du spare penge?

Hold styr på regnskabet med den rigtige kasseoptælling